SPF
CLEANSE LIKE A DERM

Почистване на лице: какво да правим и какво да избягваме

Неправилното почистване може да доведе до нарушена кожна бариера и усещане за неудобство, стегнатост и сухота на вашата кожа. За да ви помогнем да извлечете максимална полза от вашия ритуал за почистване, споделяме нашите основни препоръки за това какво да правите и какво да избягвате, които да имате предвид, когато спазвате ритуал за грижа за кожата за хидратирана кожа със здрав вид.

1. Намерете правилната формула за почистване

Препоръчваме: Да изберете почистващ продукт, подходящ за вашия тип кожа

​Продуктите за измиване на лице не са универсални продукти за грижа за кожата. Изборът на най-добрия продукт за измиване на лицето за вашия конкретен тип кожа може да ви помогне да почистите вашата кожа ефективно без нежелани странични ефекти (като чувствителност, белене или сърбеж).

Не препоръчваме: Да избирате агресивни, изсушаващи формули

Някои продукти за почистване съдържат агресивни, изсушаващи съставки , които могат да отслабят кожната бариера. За да помогнат за нежното почистване на вашата кожа, без й придават усещане за сухота или липса на защита, продуктите за почистване на CeraVe са формулирани без алкохол, сулфати или аромат.

Cleanse like a derm

2. Изберете идеалната честота на почистване

Въпреки че кожата на всеки човек е уникална, има няколко общи насоки, които могат да ви помогнат да решите колко често да миете лицето си. За помощ при намирането на идеалната честота на почистване за индивидуалните нужди на вашата кожа се консултирайте с вашия лекар или сертифициран дерматолог.

Cleanse like a derm

Препоръчваме: Да почиствате лицето си два пъти дневно, както и след изпотяване

Спазвайте последователен режим, който включва почистване два пъти дневно: веднъж сутрин и веднъж вечер. Също така е важно да почиствате кожата си след тренировка или извършване на каквато и да е дейност, която води до силно потене.

Не препоръчваме: Да измивате лицето си твърде често (или недостатъчно)

Прекомерното почистване, както и недостатъчното почистване, могат да повлияят на външния вид на вашата кожа. От една страна, измиването твърде често може да лиши кожата ви от важна влага. В същото време, недостатъчно честото почистване може да доведе до натрупване на мръсотия, омазняване и бактерии, които запушват порите.

3. Следвайте съветите на дерматолозите

Препоръчваме: Да слушате експертите и да търсите помощ, когато е необходимо

Както споменахме по-горе, агресивните продукти за почистване могат да навредят на кожната ви бариера, като направят кожата ви уязвима за дразнители и пречат на овлажняването ѝ. Препоръчваме ви да изберете марка за грижа за кожата, препоръчана от дерматолог, с нежни продукти за почистване, които могат да премахват омазняване, мръсотия и грим, без да вредят на кожната бариера.
Също така е важно да потърсите помощ от сертифициран дерматолог, когато е необходимо. Вашият дерматолог може да ви помогне да намерите отговор на всички въпроси, които може да имате относно конкретни проблеми с кожата, и да предложи професионални насоки или възможности за лечение, ако е необходимо.

Не препоръчваме: Да пропускате нанасянето на хидратиращ и слънцезащитен продукт след измиване на лицето

Освен продукта за почистване, хидратиращият и слънцезащитният продукт са две основи стъпки на ритуала за грижа за кожата, от които всеки добър режим се нуждае. Хидратиращият продукт помага за овлажняването на вашата кожа и предотвратява загубата на хидратация, а слънцезащитният продукт помага да защитите кожата си от вредните UV лъчи на слънцето. В някои случаи е възможно да намерите както хидратиращ, така и слънцезащитен продукт ведна формула, като например дневния хидратиращ крем за лице със слънцезащитен фактор CeraVe AM Facial Moisturizing Lotion With Sunscreen. За помощ при избора на правилните продукти за вашия конкретен тип кожа и проблеми с кожата използвайте инструмента Открий моето решение за грижа за кожата по-долу.

Cleanse like a derm

Ритуал за грижа за кожата стъпка по стъпка

Често задавани въпроси

  • Това е продукт за грижа за кожата, предназначен за нежното отстраняване на омазняване, мръсотия, пот, мъртви кожни клетки и грим от повърхността на кожата. След това тези замърсявания се отвеждат с изплакване. Добрият продукт за почистване ще предотврати натрупването на остатъци, като същевременно оставя бариерата на кожата непокътната. Всички продукти за почистване на CeraVe са формулирани с три основни серамида, за задържане на влагата и поддържане защитната бариера на вашата кожа. Те също така съдържат полезни съставки, които помагат за справянето с конкретни проблеми и помагат за поддържането на здравия вид на кожата, като например ниацинамид, хиалуронова киселина и салицилова киселина.
  • В идеалния случай трябва да миете лицето си два пъти дневно: веднъж сутрин и отново вечер. Можете също така да помислите за почистване след всяка дейност, при която лицето ви видимо е покрито с пот. Важно е обаче да запомните, че кожата на всеки човек е уникална и правилната честота на почистване може да варира в зависимост от нуждите на вашата кожа. При съмнения говорете с вашия дерматолог за това колко често да почиствате лицето си.
  • Това може да варира според продукта за почистване. Винаги четете внимателно опаковката на продукта и го прилагайте съгласно инструкциите. Когато миете лицето си, не забравяйте да нанасяте своя продукт за почистване с кръгови движения с върха на пръстите си (без да опъвате или дърпате лицето си прекалено силно). След като приключите, изплакнете продукта за почистване обилно с хладка вода и подсушете кожата си, като я потупвате леко с чиста, мека кърпа.
  • Някои хора се чудят дали само вода е достатъчна за правилното почистване на тяхната кожата. Важно е да се знае, че водата обикновено не е достатъчна за цялостното почистване на кожата и адекватното разтваряне на омазняванията. Това е така, защото голяма част от „мръсотията“, която може да се натрупа върху кожата ви през целия ден, не е водоразтворима, което означава, че не може да бъде разградена от водата.
  • При почистване обикновено е най-добре да се избягват екстремни температури. Това включва измиване с много гореща или студена вода. Горещата вода може да премахне полезните масла от вашата кожа и да отслаби бариерата за влага на кожата ви. Това от своя страна може да влоши сухотата и да придаде на кожата ви усещане за неудобство след почистване– особено при сухи или чувствителни типове кожа. Вместо това се препоръчва умерена, хладка температура. Това може да ви помогне да поддържате усещане за спокойна и балансирана кожа.
  • Измиването на лицето под душа не е проблематично, стига да използвате одобрен от дерматолог продукт за почистване на лице, нежна техника за почистване и да нанасяте с чисти ръце и пръсти. Опитайте се да избягвате прекалено дългите, горещи душове, тъй като това може да причини сухота на кожата.
  • Агресивното търкане или триене на вашата кожа няма да доведе до по-дълбоко почистване. Напротив, това може даже да причини зачервяване или дразнене. Също така не е необходимо грубо търкане, за да изсушите кожата си след почистване. Грубостта или използването на драскащи тъкани може да раздразни кожата ви.
Message
Download Chrome