Cerave БЛОГ

Icon >

Серамидите и кожната бариера – всичко, което трябва да знаем от д-р Даниела Делчева, дерматолог в DR-DENKOVA DERMATOLOGY

Какво представлява кожната бариера и защо е толкова важна?

СКакво представлява кожната бариера и защо е толкова важна?

Кожната бариера е сложна структура, която предпазва кожата от навлизането на патогени, физични и химични агенти от външната среда, а в същото време предотвратява загубата на вода и съответно дехидратацията на кожата. Физическата бариера представлява роговия слой на кожата. Той се състои от клетки без ядра, които са свързани помежду си със специфични клетъчни връзки. В кератиноцитите се продуцират липиди, които след това се отделят в междуклетъчното пространство. Така заедно с протеини се образуват полимерни структури. Липидите в епидермиса са серамиди, свободни мастни киселини и холестерол. Те предпазват кожата от загуба на вода отвън навътре и от навлизане на различни патогени и други физични и химични агенти отвън навътре, респективно играят важна роля за запазване целостта на кожата, за запазване на еластичността и здравината ѝ.

Какви може да са последствията ако имаме нарушаване на кожната бариера?

Кожната бариера може да бъде нарушена от редица фактори, както механични, така и химични. Такива са например почистването с груби материи като гъби и скрабове, прекомерно ниски или високи температури, почистващи агенти, алкохолни и киселинни разтвори. Това води до нарушаване целостта на кожната бариера, дава възможност за навлизане в дълбочина на патогенни микрооганизми, както и на увреждащи молекули. От своя страна това води до развитието на бактериални инфекции, нарушаване на по-дълбоките слоеве на кожата, нарушаване на метаболизма. Друга последица от нарушената кожна бариера е развитието на заболявания – дерматити.

Споменахте различните видове компоненти на кожната бариера, като серамидите са едни от основните. Може ли да ни разясните по-подробно за тях – какво представляват, какви видове има? Каква е ролята им при поддържане на здравето на кожата?

СКакво представлява кожната бариера и защо е толкова важна?

Серамидите са хетерогенна група липиди, които се съдържат основно в роговите клетки (кератиноцитите). Те, заедно с холестерола и свободните мастни киселини в кожата, изграждат непрекъснат липиден слой, който регулира пропускливостта на кожата. Съществуват 7 типа серамиди според тяхната химична структура. Тяхната основна роля е намаляването на трансепидермалната загуба на вода.

При кои случаи се наблюдава намаляване на нивата на серамидите в кожата? Има ли заболявания или състояния на кожата, при които е доказано намаляването им?

Намаляването на липидите в кожата е естествен процес – с напредване на възрастта намалява синтезът им. Последица от това е сухотата на кожата. Основна проява на сухотата на кожата е появата на сквами (люспи) и съответно залющването на кожата. Сърбежът е субективен симптом. Задълбочаването на състоянието благоприятства появата на възпалителни процеси. Такива са екземата (дерматитът) – плаки от залющена кожа върху еритемна (зачервена) основа (възпаление), придружени от сърбеж. При по-възрастни индивиди кожата е по-суха, отколкото при по-млади. Затова трябва да се полагат грижи да се поддържа тяхното ниво в кожата и съответно предотратяване на по-нататъшни възпалителни процеси.

Има ли различни типове серамиди?

Има 7 типа серамиди, които участват в изграждането на кожната бариера. Основните са 1, 3 и 6-II.

За кои типове кожа са подходящи?

Използването на продукти, съдържащи серамиди, са подходящи за всеки тип кожа, тъй като те поддържат нивата на хидратация в кожата, като не позволяват загубата на вода през нея.

Как стои въпроса с изчерпването на серамидите? Възможно ли е и при какви обстоятелства?

Серамидите се изчерпват както при естетвеното забавяне на метаболизма на организма (намаляване и забавяне на процесите на синтез с възрастта), така и при регулярни агресивни външни въздействия, например миене с гореща или студена вода, използване на дезинфектанти и други химични агенти.

Как може да се предпазим от загубата на серамиди? Какво трябва да правим или да не правим, за да поддържаме баланса на кожната бариера?

СКакво представлява кожната бариера и защо е толкова важна?

С възрастта серамидите в кожата намаляват. Други фактори за тяхната загуба са използването на агресивни измивни препарати, препарати с абразивни частици, гъби, дезинфектанти, химични агенти, прекомерно ниски или високи температури както на въздужа така и на водата. Използването на продукти, съдържащи серамиди, спомага за намаляване на тяхната загуба от кожата. Поддържането на техния баланс е важно за недопускане на състояния като сухота и възпаление на кожата.